Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste sociale assistentiewoningen in Oostende

OOSTENDE- De sociale huisvestingsmaatschappijen de Oostendse Haard en de Gelukkige Haard slaan de handen in elkaar en starten in samenwerking met het Sociaal Huis de bouw van 60 sociale assistentiewoningen.

 

Boarebreker: Gevel

Beide huisvestingsmaatschappijen dienden samen een voorstel in bij het Sociaal Huis in het jaar 2016 voor de aankoop van grondaandelen voor de site van De Boarebreker te Oostende.

De oudste vleugel van het rusthuis (kant Kaïrostraat – E. Cavellstraat) zal worden afgebroken en na een Open Oproep via de Vlaamse Bouwmeester werd het ontwerp van architectuurbureau Desmet Vermeulen gekozen voor de bouw van 60 sociale assistentiewoningen en de integratie van het administratief centrum van het OCMW.

De appartementen worden bij helften verdeeld tussen beide maatschappijen, het administratieve centrum blijft eigendom van het OCMW.

Naast woningen zullen er gemeenschapsruimtes voor de bewoners, als ook administratieve ruimtes voor het OCMW en het dagverzorgingscentrum van het rusthuis gebouwd worden.

Gemeenschapsruimtes

Toch wordt er planmatig een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de bewoners van de sociale assistentiewoningen en de bewoners van het rusthuis.

De ontwerpers hadden een moeilijke opdracht, met name het creëren van een meerwaarde voor de buurt, in combinatie met het realiseren met voldoende woningen en een administratief centrum.

Het ontwerp zorgt ervoor dat de site van De Boarebreker de wijk opentrekt, voorziet in een buurtparkje en plaatst de bebouwing verder van de E. Cavellstraat, waardoor er open ruimte wordt terug gegeven aan de buurt” aldus Sara Casteur directeur van De Gelukkige Haard. “Daarnaast realiseren we voor het eerst in Oostende sociale assistentiewoningen. Uniek in zijn soort: de huisvestingsmaatschappijen verhuren de  woningen aan sociaal huurtarief en het Sociaal Huis voorziet de zorg” vult Vanessa Vens aan. Planmatige voorstelling sociale assistentiewoning

We stelden vast dat vele oudere huurders hun onaangepaste woning blijven bewonen, omdat de kostprijs van rusthuizen en assistentiewoningen te hoog ligt. We hopen op deze manier een aangepast aanbod te creëren voor zij die het met een klein pensioen moeilijk hebben om rond te komen” aldus Casteur. 

Dit is een project waaraan drie partijen deelnemen en winnen, de huisvestingsmaatschappijen bieden een antwoord op de nood aan assistentiewoningen bij hun oudere huurpubliek, het Sociaal Huis creëert een nieuw administratief gedeelte, waarbij er ook gedacht werd aan ruimere en kwalitatievere werkplekken, waardoor het OCMW-personeel op een professionele wijze haar diensten kan verlenen.

“Het was een duidelijke vraag van het OCMW dat de ingediende projecten aan een aantal eisen zouden voldoen, zodat deze nieuwbouw ook een meerwaarde zou bieden voor het OCMW-personeel” aldus Guy-Paul Libin.